belépés / regisztráció
2019. február 19. kedd
Aktuális lapszám

 

Menő a megújuló alapú fűtés
2017-02-07

A német lakosok fele, a magyarok és olaszok több mint hatvan százaléka a legszívesebben napenergiát használna otthona fűtésére. Egyedül a britek lógnak ki a sorból, ott „csak” 38 százalék tenné voksát megújuló energiaforrásra.

Egy kutatás szerint a németek közel fele úgy véli, hogy a helyiségeket jobb lenne környezetbarát napenergiával fűteni. Az emberek Európában máshol is a napenergiát részesítik előnyben. A magyarok 61 és az olaszok 60 százaléka választaná a napenergiát a fűtéshez. A napenergia a britek között a legkevésbé népszerű. 38 százalékuk fűtene inkább napenergiával, míg 36 százalékuk a gázüzemű fűtés mellett voksol. Nincs semmi, ami azt sugallná, hogy ennek oka a tipikus brit időjárás, hiszen Nagy-Britanniában valójában ugyanannyi az évi napsütéses órák száma, mint Németországban.

Ez azonban gyökeres változással járna, mivel az E.ON által közzétett reprezentatív felmérés azt is kiderítette, hogy a legtöbb lakóházat és lakást még mindig földgázzal vagy olajjal fűtik. 47 százalékkal jelenleg a földgáz részesedése a legnagyobb a házak fűtésében. Németországban a háztartások 20 százaléka használ tüzelőolajat, 11 százaléka fát, a lakosság 10 százaléka pedig éjszakai hőtárolós kazánnal tartja melegen a lakását. Számos közép-európai országban sokan fát használnak a fűtéshez. A magyarok közel egyharmada (31 százalék) ezt az energiahordozót használja. Őket követik a csehek (20 százalék) és a románok (19 százalék). A szén és az olaj a közép-európai országokban csekély szerepet játszik az otthonok fűtésében. A vegyestüzelés népszerűsége várhatóan 2020-tól visszaszorulhat hazánkban, mivel szigorúbb szabályok lépnek életbe ebben a tekintetben.

Mérgeznek minket az elavult lakások

Magyarországon 8-14 ezer ember hal meg idő előtt a légszennyezettség következtében. A rossz levegőért legnagyobb mértékben, 70 százalékban a lakossági fűtés a felelős. Az energia hatékonyabb felhasználása, magasabb energiahatékonysági előírások bevezetése, a hagyományos energiahordozók kiváltása nem önmagában a véges erőforrásainkkal való takarékosság miatt fontos, hanem csökkenti a költségvetés egészségügyi kiadásait és egyben életeket ment.

Forrás: mehi.hu


 
Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam