belépés / regisztráció
2021. július 31. szombat
Aktuális lapszám

Adiabatikus hűtés a gyakorlatban

Mi is az adiabatikus vagy evaporatív hűtés lényege? A víz párolgása során hőt von el környezetétől, ezért a relatív hőérzet csökken. Ez az egyszerű elv kihasználható közvetlenül levegő hűtésére is a megfelelő eszközök segítségével, így csökkentve egy adott tér hőmérsékletét.

 

Az adiabatikus levegőhűtő berendezések működési elvéről a Magyar Installateur 2013. októberi számában részletesen írtunk. A Magyar Installateur előző számában pedig egy esettanulmányon keresztül vizsgáltuk meg a rendszer hatékonyságát és működési költségeit.

Jelen cikkünk inkább gyakorlati szemmel közelíti meg a témát, feltárva a rendszerben rejlő lehetőségeket és korlátokat. Megvizsgáljuk, milyen eszközökkel lehet még hatékonyabbá tenni egy ipari csarnok, vagy más nagy légterű helyiség hűtését.

Néhány pontban összefoglalnánk a korábbi cikkben összeszedett gondolatokat.

Egy jó adiabatikus elven működő rendszer a következő előnyös tulajdonságokkal bír:

  • nem használ veszélyes és környezetre káros hűtőközeget,
  • EER érték, azaz a felvett energia és a leadott hűtőteljesítmény hányadosa: 15-40.
  • nincs szükség a hűtött tér izolálására, a „nyitott ablak” előnyösen befolyásolja a hatásfokot,
  • nem szárítja a levegőt, mint a hagyományos folyadékhűtős légkezelők,
  • a magasabb páratartalmú levegő több hőt képes elnyelni, így egy adott hőterhelés kevésbé emeli a levegő hőmérsékletét,
  • nagyobb légmennyiség bevitel, frissebb levegő, akár tízszeres légcsere is elérhető.

Az adiabatikus hűtésnek is megvannak a maga korlátai. Nem alkalmazható hatékonyan ott, ahol magas a külső páratartalom, mint például trópusi erdős övezet. Más területeken pedig szükségtelen az alkalmazásuk, mert a kinti levegő nyáron sem melegszik fel annyira, hogy indokolt legyen a hűtés. Ezek jellemzően a sarkkörhöz közeli területek, vagy a magashegyi részek.

Egy ilyen típusú hűtőrendszernél maga a levegő számít hűtőközegnek, tehát leegyszerűsítve, minél több hűtőközeget, azaz lehűtött levegőt viszünk be a csarnokba, annál alacsonyabb hőmérsékletet tudunk elérni. Ezért gondoskodni kell arról, hogy a meleg levegő a tetőn távozhasson, így a tartózkodási zónába be lehet juttatni a lehűtött friss levegőt (1. ábra).

A működési elvből adódóan megnyitott felületeken ki lehet használni a természetes szellőztetés lehetőségét. Ennek köszönhetően növelhető a hűtési hatékonyság.

A rendszert érdemes kiegészíteni oldalfali zsalukkal. A tetőn elhelyezett hő- és füstelvezető berendezéseknél pedig többcélú, szellőztetésre is alkalmas termék lehet a megfelelő választás (2. ábra). Amennyiben a kiegyenlített szellőztetés a cél, a tetőbe épített elszívó ventilátorok biztosíthatják a légkivezetést. A 3. ábrán megfigyelhető hogyan használható ki a beépített oldalfali és tető zsalu természetes szellőztetésre. Például nyáron, a hajnali hűvösebb időszakban passzívan is át lehet szellőztetni egy ipari csarnokot.

A hatékonyság tovább növelhető a megfelelő vezérlés kiépítésével. Ha megfelelően állítjuk be a paramétereket, akkor optimalizálható az energiafelhasználás, hiszen csak akkor kapcsol be a rendszer, amikor arra valóban szükség van.

A Colt CoolStream rendszer integrált vezérlése alkalmas arra, hogy összehangolja és irányítsa az adiabatikus léghűtőket, és kinyissa a megfelelő szellőztetőket. A paraméterek igény szerint megadhatók és változtathatók. Amennyiben a körülmények engedik, a természetes szellőztetés az elsődleges, hiszen így energiabefektetés nélkül hűthető a csarnok.

Egy lehetséges rendszerbeállítás a külső hőmérséklet függvényében:

  • 20-16 °C között energiafelhasználás nélküli természetes szellőztetés,
  • 16 °C alatt légkezelővel melegített levegőt fúj be a rendszer.
  • 20 °C felett adiabatikusan hűtött friss levegő.

A vezérlés pneumatikus és elektromos rendszert is kezel. Épületfelügyeleti rendszerhez is kapcsolható, továbbá a hő- és füstelvezető berendezéseket is képes vezérelni. Internet segítségével távolról is kezelhető, nyomon követhető, naplózható a belső és külső hőmérséklet alakulása és a berendezések állapota. A csarnokban pedig érintőképernyő segítségével változtathatók a paraméterek és szükség esetén kézi üzemmódban, paramétertől függetlenül is indítható a szellőztetés, csarnokhűtés.

Egy ilyen rugalmas rendszer jobb közérzetet biztosít a bent tartózkodóknak. A folyamatos szellőztetés javítja a levegő minőségét, kicseréli az esetlegesen gőzökkel, porral szennyezett levegőt. Nyári kánikulában elkerülhető a hőségriadó és a kényszerpihenő.

***

1. ábra.
2. ábra.
3. ábra.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Mi akadályoz meg bennünket az adiabatikus hűtés használatában?
  Mi akadályoz meg bennünket az adiabatikus hűtés használatában?
  Meglévő gyártócsarnok utólagos hűtésének, szellőztetésének megoldása

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam